روابط موثر بین مدیر و کارمندان | دفتر مشاوره و آموزش مدیریت و کسب و کار امکان
دسته بندی: کارآفرینی مدیریت

  روابط موثر بین مدیر و کارمندان

اگر می خواهید موثر باشید و با ایجاد ارتباط با دیگران تاثیر لازم را بگذارید، توجه داشته باشید که باید از تکبر و خود بزرگ بینی اجتناب کنید. توجه داشته باشید هیچکس به تنهایی به بالا صعود نکرده است. هیچ مدیری بدون کمک کارکنان خود به موفقیت نمی رسد. متاسفانه بعضی از مدیران وقتی به بالا صعود می کنند، همه تلاش خود را صرف آن می کنند که دیگران را به پایین هل دهند. توجه داشته باشید اعتبار یک مدیر با موفقیت شخصی آغاز می شود و با کمک کردن به دیگران برای کسب موفقیت به پایان می رسد. به خاطر داشته باشید این روزها دیگر من به تنهایی از کوه بالا نمی روم، وظیفه من آن است که اطمینان حاصل کنم که همه اعضای تیم باهم بالا می روند. اگر شما به عنوان یک مدیر به این تصور رسیده اید که می توانید به تنهایی، بدون ارتباط با دیگران و با تکیه بر توانایی های خود به اهداف دست یابید، باید بدانید که شما اهداف کوچکی را برگزیده اید.
بهترین طرز فکر حاکم بر محیط کار از دید دانشمندان بزرگ مدیریت این است که ما در محیط کار کارمند نداریم بلکه همه باهم همکار هستیم. این در صورتی محقق خواهد شد که ما فاصله و شکاف موجود بین سلسله مراتب سازمانی را به حداقل برسانیم و بتوانیم محیط دوستانه را در سازمان به وجود آوریم.
بارها شنیده‌اید که به عنوان یک مدیر، باید مربی، معلم و رهبر تیم خود باشید. با این حال مقام شما نباید دلیلی برای جدایی و فاصله گرفتن شما و همکارانتان باشد. بلکه باید دقیقاً عکس آن عمل کند. نحوه ارتباط با کارمندان در محیط کار بسیار مهم است؛ کارمندان باید از کار کردن در کنار شما لذت ببرند و احساس کنند شما هم عضوی از تیم هستید.

اغلب مدیران تصور می کنند که کارکنان آنان به دلیل نداشتن رضایت از حقوق خود محیط کاری خود را ترک می کنند ولی طبق تحقیقات انجام شده بسیاری از آنان به خاطر برخورد نامناسب مدیریت با آنان دست به چنین اقدامی زده اند.
براساس نظرسنجی موسسه گالوپ (Gullup)، نحوه مدیریت سازمان، رفتار مدیران و چگونگی ارتباط با کارمندان در سازمان یکی از شش دلیل اصلی برای استعفای کارمندان است.
ارتباط با کارمندان، حس تعلق آنان به سازمان را بهبود بخشیده و به موفقیت‌های شغلی آنان کمک می‌کند، همچنین باعث می‌شود سازمان در مسیر درست قرار گرفته و به سمت پیشرفت حرکت کند.

نحوه برقراری ارتباط درست و سازنده با همکاران

برای برقراری ارتباط درست با کارمندان باید از همان ابتدا و اولین قدم‌ها، این ارتباط را به درستی شکل دهیم و رو به جلو حرکت کنیم. به عنوان مدیر باید از همان روز اول طوری رفتار کنید که کارمندان احساس کنند شما خود را با آن‌ها برابر می‌دانید و علاقه‌مند هستید آن‌ها را صمیمانه بشناسید. نکات زیر به شما کمک می‌کند تا ارتباط با کارمندان را به شکل درستی آغاز کنید.

1 – با اعضای تیم‌تان ملاقات کنید

اگر شما به عنوان عضوی جدید به تیم وارد شده‌اید، شیوه مدیریت و رهبری خود را به خوبی تشریح کنید. همچنین پیشینه و سابقۀ کاری خود را به خوبی توضیح داده و تلاش کنید از علایق شخصی خود نیز اطلاعاتی به همکاران‌تان بدهید تا آن‌ها بتوانند دیدگاهی کلی راجع به شما و طرز فکر‌تان داشته باشند.

2 – با کارمندان خود به طور تک تک نیز ملاقات داشته باشید

از کارمندان خود بپرسید در یک مدیر یا رهبر به دنبال چه خصوصیاتی هستند؟ یک رهبر را چگونه می‎بینند؟ همچنین از آن‌ها بخواهید تا درباره علایق شخصی و سوابق کاری‌شان به شما اطلاعات بدهند تا بتوانید آن‌ها را بهتر بشناسید. اگر این دیدار اولین ارتباط شما با کارمند جدید شرکت است، از فرصت استفاده کرده و راجع به خود و سبک و شیوه مدیریت‌تان با او صحبت کنید.

3 – صمیمانه برخورد کنید

فارغ از اینکه شما به عنوان فردی تازه وارد به تیم اضافه شده‌اید یا اینکه فردی جدید به تیم شما اضافه شده است، سعی کنید خیلی زود افراد را شناخته و یخ خجالت را آب کنید. این کار باعث می‌شود تیم‌تان خیلی زود اعضای جدید را در خود بپذیرید و متحد و بهینه کار کند.

نحوه ایجاد ارتباط با کارمندان در بلند مدت

وقتی ارتباط خوب و صمیمانه‌ای با کارمندان در سازمان ایجاد کردید، اکنون نیاز است تا این ارتباط را در بلند مدت نیز حفظ نمایید. بنابراین باید به کارمندان خود بفهمانید که قصد دارید به شکل بلند مدت با آن‌ها کار کنید. در ادامه، چند تکنیکی که به حفظ ارتباط با کارمندان در طولانی مدت کمک می‌کند را با یکدیگر بررسی می‌کنیم:

1- کارمندان خود را ترغیب کنید یکدیگر را بهتر بشناسند

تیم خود را به ایجاد ارتباطات شخصی تشویق کنید. هرچه افراد با همکاران خود و به ویژه شما به عنوان مدیر سازمان راحت‌تر باشند، ارتباطاتی عمیق و بر مبنای اعتماد خواهند داشت. سعی کنید در خارج از محل کار، گردهمایی و قرار ملاقات‌هایی صمیمی و دوستانه در نظر بگیرید تا ارتباطات افراد با یکدیگر شخصی‌تر از قبل شود.

2 – روابط حرفه‌ای بین کارمندان خود را تقویت کنید

اعضای تیم‌تان را تشویق کنید تا برای توسعه و پیشرفت مهارت‌هایشان با یکدیگر تمرین کنند. این کار باعث خواهد شد که در طولانی مدت اعضای تیم به خوبی نقاط قوت و ضعف تیم را بشناسند و به همین دلیل، عملکردی قابل قبول را به نمایش بگذارند.

3 – شفاف باشید

شفافیت در سازمان، کلید ایجاد اعتماد و احترام در ارتباط با کارمندان است. تا جایی که می‌توانید با همکاران خود شفاف باشید. از آن‌ها بخواهید تا به شما بازخورد دهند، سوال بپرسند، و دغدغه‌ها و نگرانی‌های‌شان را با شما در میان بگذارند.

4 – با اعضای تیم خود صحبت کنید

در طول روز و در خلال صحبت‌هایی که با همکاران خود دارید، سعی کنید دقایقی را به صحبت‌های غیر کاری و غیر رسمی اختصاص دهید. از کارمندان خود در خصوص تعطیلات‌شان، اوقات فراغت، کتاب‌هایی که خوانده‌اند، فیلم‌هایی که دیده‌اند و به طور کلی برنامه‌ای که در آخر هفته داشته‌اند بپرسید. شخصی کردن ارتباط با کارمندان باعث ایجاد حسی بهتر در آن‌‌ها می‌شود.

5 – کارمندان خود را به خاطر تلاش‌هایشان تشویق کنید

نکته‌ای دیگر که در ارتباط با کارمندان به عنوان مدیریت مجموعه باید مدنظر قرار دهید، شناخت و پی بردن به تلاش و کار اعضای تیم‌تان است. بهترین نوع شناخت و پی بردن به تلاش کارمندان هم تبریک گفتن به آنان به خاطر کیفیت بالای کارشان است. همیشه به یاد داشته باشید از کارمندان سخت‌کوش خود مدام تشکر کرده و نشان دهید برای تلاش و کوشش ایشان ارزش قائل هستید.

چگونه ارتباط با کارمندان تعلق و مشارکت آن‌ها در سازمان را بالا می‌برد؟

فواید بسیار زیادی در ارتباط با کارمندان وجود دارد و از بزرگ‌ترین این فواید، مشارکت و تعلق کارمندان در سازمان است. ایجاد روابط و ارتباطات عمیق با افرادی که با آن‌ها کار می‌کنید، مخصوصاً ارتباط با مدیران، انگیزه افراد را در محیط کار بالا می‌برد.
حذف روابط رئیس-کارمندی و رفع موانع سلسله مراتب درون سازمان به کارمندان کمک می‌کند تا احساس کنند مدیرشان هم عضوی از تیم آن‌هاست. این کار در نهایت باعث می‌شود اعتماد و احترام متقابل در سازمان شکل بگیرد.
این احترام و اعتماد دو سویه، کار را برای ایجاد ارتباط صادقانه آسان‌تر کرده و کمک می‌کند اختلافات و تعارضات در تیم راحت‌تر برطرف شود. همچنین کمک می‌کند همکاران احساس کنند توانایی ریسک کردن را دارند.
وجود این عوامل کمک می‌کند اعضای تیم شما، احساس با ارزش بودن کنند و در نهایت، تیمی سالم‌تر و فعال‌تر داشته باشید.
قدرت برقراری ارتباط با کارمندان شاه‌کلید موفقیت سازمان است. به‌عنوان یک مدیر اگر کارمندان شما بتوانند راحت‌تر با شما ارتباط برقرار کنند، ایده‌های بهتر و بیشتری به وجود خواهد آمد. آن‌ها انگیزه بیشتری در محیط کار پیدا خواهند کرد و برای رسیدن به اهداف سازمان تلاش می‌کنند.

اما اگر رابطه خوبی میان مدیر و کارمندان وجود نداشته باشد، در صورت وجود مشکل در سازمان، کارمندان آن‌ها را پنهان خواهند کرد؛ زیرا احساس می‌کنند در صورت بیان مشکلات با برخورد خوبی روبه‌رو نخواهند شد. این پنهان‌کاری به بحران تبدیل می‌شود و سازمان را از رسیدن به اهدافش باز می‌دارد.

کدام رفتار مدیران باعث نارضایتی کارمندان خود می شود؟

شما کارمند هستید یا مدیر؟ اگر مدیر هستید، تا به حال به این موضوع فکر کرده اید که چه رفتاری باعث می شود تا کارمندان شما، فقط از روی اجبار و وظیفه کارهای معمولشان را انجام دهند و دیگر نسبت به کارشان احساس مسئولیت نداشته باشند؟ اگر کارمند هستید، تا به حال به این موضوع دقت کرده اید که چه برخورد و رفتاری از مدیرتان باعث می شود تا با حس نارضایتی فقط کار تکلیفی خود را انجام دهید؟ ما در این مطلب به رفتارهایی می پردازیم که رفتارهای اشتباه مدیران که موجب نارضایتی کارمند می شود.

مشکل چیست؟

طی تحقیقاتی که در زمینه ی عوامل نارضایتی کارمند از مدیر خود در سرفصل ها و عناوین مختلف صورت گرفته است، نکته ای که در صدر جدول این رفتارها قرار گرفته و بیشترین آسیب را به کارمندان خود می زند، قدرنشناسی یک مدیر از موفقیت های کارمندانش است. از نظر بسیاری از کارمندان، در لحظاتی که رهبر مجموعه ای که در آن کار می کنند، باید رفتار مناسبی از خودشان بروز ندهند، باعث دلسردی و به وجود آمدن بی اعتمادی در آنان نسبت به مدیریت سازمانشان می شود. البته همیشه نمی توان این گونه گفت که مدیر یک سازمان خطا می کند و روی خطای صورت گرفته علم داشته است، طبیعتا یک مدیر هم انسان است و ممکن است فقدان هوش عاطفی داشته باشد اما، رفتارهایی همچون خودشیفتگی، زیر ذره بین گذاشتن کارمند و زورگویی باعث بروز مشکلاتی در بلند مدت و یا حتی کوتاه مدت بین مدیر و کارمندان می شود.

مشکلات بین کارمند و مدیر از کجا شروع می شود؟

طبق نظر سنجی سازمان اینترکت(intract) که به صورت آنلاین و مشارکت افراد شاغل در آمریکا انجام شد ،به این نتیجه رسیدند که بالای ۹۰ درصد از مدیران مهارت های برقراری ارتباط با کارمندان خود را ندارند و بسیاری از مشکلات پیش آمده به همین خاطر است. از جمله مواردی که برای این مشکل بیان شد:

قدرنشناسی از موفقیت کارکنان
ابهام در هنگام محول کردن کارها
کمبود وقت برای ملاقات با کارمندان
خودداری از برقراری رابطه با زیر دستان
استفاده از ایده های دیگران با نام خود
عدم ارائه ی نقد سازنده
ندانستن نام کارمند
خودداری از گفتگوی تلفنی و یا حضوری با کارمندان

مدیران کار آمد این مسئله را می دانند که ارتباطات سالم و در نتیجه پویایی سازمانشان، نیازمند انرژی سالم و برقراری ارتباط مداوم و سالم در محیط سازمان است که با داشتن الگویی مناسب از رفتار درست در محیط کار با کارمندان همچون، قدرشناسی و یا حتی پاداش به موقع، می تواند کارمندان را بسیار راضی نگه دارد و تعامل مناسبی را در سازمان سبب شود. این مسئله که بهره وری درست در سازمان گروه برقراری ارتباط درست بین کارمند و مدیر در سازمان است، امری است بسیار بدیهی که گاهی مدیران همانطور که اشاره کردیم به خاطر عوامل مختلفی همچون بی بهرگی از هوش هیجانی، کاملا از این مسئله بی بهره می مانند و یا حتی شاید برای کوتاه مدت بتوانند از آن استفاده کنند و بالاخره روزی را در پیش روی خود داردند که در بهترین حالت کارمندان محل کار خود را عوض کنند.

Visits: 1341

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *