تاثیر زبان بدن در کسب و کار | دفتر مشاوره و آموزش مدیریت و کسب و کار امکان
دسته بندی: رشد و ارتقاء فردی

تاثیر زبان بدن در کسب و کار

از زبان بدن چه می دانید؟ زبان بدن یعنی سیگنال های غیرکلامی که برای برقراری ارتباط با یکدیگر از آن ها استفاده می کنیم. این سیگنال های غیرکلامی بخش بزرگی از ارتباط های روزمره ما را تشکیل می دهند. از حالت های صورت گرفته تا حرکات بدن، چیزهایی که بیان نمی شوند همچنان اطلاعات زیادی را انتقال می دهند. بدون شک هیچکس نمی تواند نقش زبان بدن در کسب و کار را انکار کند؛ فرقی نمی کند کارآفرین، کارمند و یا مدیر یک شرکت باشید؛ یادگیری نکات و تکنیک های زبان بدن، از شما فردی موفق می سازد.

زبان بدن (Body Language) از بهترین روش‌های ارتباط با همکاران و مدیران در محل کار، هنگام سخنرانی یا قرار ملاقات‌هاست. در واقع، حرکات دست، صورت و حتی آهنگ صدا تأثیرگذاری بیشتری از کلمات دارد که با آن‌ها صحبت می کنیم. زبان بدن می تواند پیاممان را به خوبی به مخاطب انتقال دهد.
به گفته‌ی روانشناسان، میزان تأثیرگذاری زبان بدن در ارتباطات فردی 55 درصد است. در حالی که آهنگ صدای فرد 38 درصد و کلمات تنها 7 درصد در ارتباطات تأثیر دارند. آنچه کارشناسان روی آن اتفاق نظر دارند، این است زبان بدن تأثیر زیادی روی ارتباطات انسانی دارد؛ به طوری که تأثیر زبان بدن از آی کیو هم بسیار بیشتر است.

بیش از 90% ارتباط ها غیر کلامی هستند.

زبان بدن بین ۵۰ تا ۷۰ درصد ارتباطات را تشکیل می دهد و درک آن از اهمیت بالایی برخوردار است ولی توجه به نشانه های دیگری مثل موقعیت و گفته های بیان شده نیز ضروری است. در بسیاری از مواقع به جای اینکه به سیگنال ها به صورت یک عمل مستقل نگاه کنید باید به صورت گروهی آن ها را در نظر بگیرید. همچنین اگر به زبان بدن افراد موفق نگاه کنید خواهید دید که از این تکنیک ها و نکات در ارتباطات کاری و روزمره خود استفاده می کنند.

حالات صورت

به نظر شما یک فرد از طریق حالات صورت تا چه حد می تواند منظور خود را برساند؟

لبخند می تواند بیانگر تایید یا شادی باشد؛ با اخم کردن، عدم موافقت یا نارضایتی خود را بیان می کنیم. در بعضی موارد، حالات صورت ابزار مناسبی برای نشان دادن احساسات واقعی در موقعیت های خاص هستند. وقتی بگویید که حالتان خوب است، بقیه از حالت صورت تان باز هم می توانند این را تشخیص دهند.
ما می توانیم احساساتی مانند شادی، غم، خشم، تعجب، انزجار، ترس، سردرگمی، هیجان، آرزو و تحقیر را با حالات صورت نشان دهیم.
حالات صورت فرد همچنین می تواند به گونه ای باشد که به حرف های طرف مقابل اعتماد کنیم یا خیر. طبق یک مطالعه معتبر، حالت ابروها به سمت بالا به همراه یک لبخند کوچک، بیشترین اعتماد را به وجود می آید. این حالتی که در این مطالعه پیشنهاد داده شده است، پیام اعتماد به نفس و دوستی را می رساند. اگر نقش زبان بدن در کسب و کار را جدی گرفته و همین نکات ساده را به کار ببرید، شاهد موفقیت روزافزون خود خواهید بود.
تحقیقات دیگر نشان داده اند که قضاوت درباره ی هوش افراد، از طریق حالات صورت شکل می گیرد. بر طبق این تحقیقات، افرادی که صورت باریک تر و بینی های برجسته دارند، به نظر بقیه از هوش و استعداد بالاتری برخوردارند. همینطور افرادی که همیشه لبخند بر لب دارند و سرزنده اند نسبت به آن هایی که حالت اخمو و عصبانی دارند، از نظر دیگران باهوش تر هستند.

چشم ها

شما هم حتما شنیده اید که می گویند «چشم ها دریچه هایی به روح هستند»؛ چون چشم ها این قابلیت را دارند تا نشان دهند که فرد چه احساسی دارد یا به چه چیزی فکر می کند. وقتی در حال صحبت با یک فرد هستید، توجه به حرکات چشم، امری طبیعی است و بخش مهمی از روند برقراری ارتباط را به وجود می آورد. مثلا در حین گفتگو ممکن است فرد ارتباط چشمی مستقیم برقرار کند، نگاهش خیره باشد، زیادی پلک بزند و یا حتی مردمک هایش باز باشند. به یاد داشته باشید که چشم ها، بخش مهمی از زبان بدن افراد موفق را تشکیل می دهد.
وقتی در حال صحبت با کسی هستید، به این سیگنال های چشمی توجه کنید:

نگاه خیره: وقتی فرد به صورت مستقیم به چشم هایتان نگاه می کند یعنی به بحث علاقه مند است و به شما توجه می کند؛ البته نگاه خیره ی طولانی مدت می تواند به منزله ی زنگ خطر باشد. در طرف دیگر، قطع ارتباط چشمی و توجه به اطراف می تواند نشان دهد که فرد مقابل حواسش پرت است یا سعی در پنهان کردن احساسات واقعی خود دارد.
پلک زدن: پلک زدن امری طبیعی است ولی باید توجه کرد که فرد بیش از حد یا خیلی کم پلک می زند. افراد زمانی که احساس ناراحتی یا استرس دارند، سریع تر پلک می زنند. تعداد زیاد پلک می تواند به ما نشان دهد که فرد مقابل، عمدا سعی در کنترل حرکات چشمش دارد.
اندازه مردمک: اندازه مردمک می تواند به عنوان یک ارتباط غیرکلامیِ خیلی ظریف در نظر گرفته شود. با اینکه میزان نور محیط تعیین کننده ی اندازه ی مردمک چشم می باشد ولی بعضی مواقع احساسات می توانند بر روی آن تاثیر بگذارند. برای مثال اگر مردمک چشم کاملا باز باشد، می تواند نشان دهد که فرد علاقه مند و برانگیخته شده است.

حالات لب و دهان

حالت و حرکات لب نیز در مبحث زبان بدن نقش مهمی دارد. برای مثال، گاز گرفتن لب پایینی می تواند بیانگر احساس ترس، نگرانی یا عدم امنیت باشد. خمیازه یا سرفه هم می تواند نشان دهنده سردرگمی یا عدم رضایت باشد.
لبخند زدن یکی از بهترین سیگنال های زبان بدن است ولی می تواند بیانگر احساسات دیگر مانند شادی کاذب، طعنه و یا حتی بدبینی باشد.
در اینجا به چند نمونه از حالات لب اشاره می کنیم:

لب های فشرده: به هم فشردن لب ها می تواند نشان دهنده بی میلی، عدم اعتماد و تایید باشد.
گاز گرفتن لب: افراد در مواقعی که نگران، عصبی و استرسی هستند، معمولا لب هایشان را گاز می گیرند.
پوشاندن دهان: زمانی که افراد می خواهند احساس یا واکنشی را پنهان کنند، دهان خود را می پوشانند تا لبخند یا نیشخند شان دیده نشود.
بالا یا پایین بردن لب: تغییرات کوچک در لب ها هم می تواند احساسات فرد را نشان دهد. وقتی گوشه ی لب ها کمی بالا بیاید می تواند بیانگر حس شادی یا خوش بینی باشد؛ از طرف دیگر پایین آمدن گوشه لب ها می تواند ناشی از حس غم، عدم تایید یا بدبینی باشد.
استفاده از زبان بدن در ارتباطات می تواند شما را به نتایج دلخواه تان برساند؛ می توانید در مصاحبه ی کاری، سخنرانی، جلسات و بسیاری از موقعیت های دیگر کاملا مسلط و موثر ظاهر شوید و شرایط را به نفع خودتان تغییر دهید.

12 تکنیک فوق العاده استفاده از زبان بدن در کسب و کار

۱. محکم بایستید و فضا اشغال کنید

قدرت، جایگاه و اعتماد‌به‌نفس بدون نیاز به کلام و با بهره‌گیری از ارتفاع و فضا نشان داده می‌شوند. حفظ وضعیت قامتیِ برافراشته، عقب دادن شانه‌ها و بالا نگه داشتن سر، شما را فردی نشان می‌دهد که به خود مطمئن است.
اگر ایستاده باشید این وضعیت بدنی در نظر افراد نشسته، به شما چهره‌ای قدرتمند و مطمئن می‌بخشد. اگر به اطراف حرکت کنید، فضای اضافه‌‌ای که اشغال می‌کنید این برداشت‌ها را افزایش می‌دهد. اگر نشسته‌اید با قرار دادن کف هر دو پا روی زمین اعتماد‌به‌نفس بیشتری را به نمایش می‌گذارید. فاصله دادن بازوها از بدن و باز کردن آنها (یا قلاب کردن آرنج یک دست به پشت صندلی) و پخش کردن وسایلی که به همراه دارید روی میز کنفرانس نشان‌دهنده‌ی قلمرو بیشتری است که مدعی آن هستید.

۲. باز بایستید

زمانی که با پاهای بسته می‌ایستید ممکن است در صحبت‌هایی که می‌کنید مردد یا نامطمئن به نظر برسید. اما وقتی بازتر می‌ایستید زانوهایتان را شل می‌کنید و وزن بدن‌تان را روی بخش پایین بدن رها می‌کنید با این وضعیتِ قامتی «محکم»تر و با اعتماد‌به‌نفس‌تر به نظر می‌رسید.

۳. زیر و بمی صدایتان را تنظیم کنید

کیفیت صدایی که در محل کار با آن حرف می‌زنید می‌تواند عامل سرنوشت‌سازی برای ساختن تصویر شما در ذهن دیگران باشد. به نظر می‌رسد افرادی که با تن صدای بم حرف می‌زنند نسبت به افرادی که با تن زیرتری صحبت می‌کنند کم‌قدرت‌تر و عصبی‌ترند و همدلی‌شان کمتر است. تکنیک ساده‌ای که از یک سخن‌ درمانگر آموخته‌ام این است که لب‌ها را روی هم قرار دهید و بگویید «آم هام، آم هام، آم هام» این کار حنجره‌ی شما را آرام می‌کند و تن صدایتان روی جایگاه مناسب تنظیم می‌شود. صحبت با تن صدای مناسب به خصوص زمانی که تماس تلفنی مهمی دارید اهمیت پیدا می‌کند، در چنین موقعیتی کیفیت صدای شما بسیار تعیین‌کننده است.

۴. قدرت را فرابخوانید

برای اینکه اعتماد‌به‌نفس‌تان را نشان دهید و امیدوار و مثبت دیده شوید، به موفقیت‌های گذشته که شما را غرق در غرور و اعتماد‌به‌نفس می‌کند فکر کنید. این موفقیت الزاما نباید به دنیای کاری مرتبط باشد (گرچه توصیه می‌کنم یک «فهرست موفقیت» برای خودتان تهیه کنید تا بتوانید به راحتی یک رویداد را برای این کار پیدا کنید.) سپس احساس قدرت و اطمینان را فرابخوانید، اینکه چطور به نظر می‌آیید را به یاد بیاورید یا تجسم کنید. فراخواندن آن احساسات واقعی که در گذشته تجربه کرده‌اید کمک می‌کند همچنان که به جلسه‌ی ملاقات یا جایگاه مخصوص قدم می‌گذارید تجلیِ آنها را ببینید.

۵. ژست قدرت به خودتان بگیرید

تحقیق انجام شده روی تأثیر ژست بدن بر اعتماد‌به‌نفس که در مدرسه‌ی تجارت هاروارد و کلمبیا انجام شد نشان می‌دهد تنها با قرار دادن بدن در حالت گسترده، ژست‌های «پرقدرت» (تکیه دادن و دست‌ها پشت سر و پاها روی میز، یا ایستادن به نحوی که دست‌ها و پاها از بدن فاصله دارند)، حتی به مدت دو دقیقه میزان تستوسترون بالاتری را در فرد تحریک می‌کند؛ هورمونی که با قدرت و تسلط مرتبط است، و همچنین میزان هورمون کورتیزول را که به استرس مرتبط است پایین می‌آورد.
این کار را پیش از جلسه‌ی کاری مهمِ بعدی‌تان انجام دهید، به شما قول می‌دهم که احساس بهتری از اعتماد‌به‌نفس و اطمینان خواهید داشت. این ژست‌ها علاوه بر ایجاد تغییرات هورمونیِ ذکر شده در زنان و مردان، احساس قدرت و ریسک‌پذیری را در فرد افزایش می‌دهند. این مطالعه تأییدکننده‌ی مشاهداتی است که در آن مردم، بیشتر تحت تأثیر تصوری که از فرد پیدا می‌کنند قرار می‌گیرند تا آنچه او به آنها می‌گوید.

۶. تماس چشمی مناسب برقرار کنید

ممکن است درون‌گرا یا خجالتی باشید. شاید فرهنگی که به آن تعلق دارید به شما آموخته که حفظ تماس چشمی طولانی با مقام بالاتر درست نیست. اما در دنیای کسب‌وکار آمریکا، اروپا، استرالیا و بسیاری نقاط دیگر دنیا از شما انتظار دارند در ۵۰ تا ۶۰٪ زمان، تماس چشمی خود را با آنها حفظ کنید. تکنیک ساده‌ برای حفظ تماس چشمی این است که هنگام احوال‌پرسی با همکارتان به اندازه‌ای به چشمانش نگاه کنید که متوجه‌ رنگ چشم‌هایش بشوید.

۷. موقع حرف زدن دست‌ها را فراموش نکنید

تصویربرداری‌های انجام‌شده از مغز نشان می‌دهد ناحیه‌ی بروکا که در گفتار به ما کمک می‌کند نه فقط هنگام صحبت کردن بلکه در هنگام استفاده از دست‌ها نیز فعال می‌شود. از آنجا که حرکات بدن به شکل بنیادی با گفتار مرتبط‌ هستند، استفاده از آنها در حقیقت می‌تواند فکرکردن شما را بهبود بدهد. تجربه‌ی شخصی من این است که وقتی از افراد خواسته‌ام هنگام ارائه‌ی سخنان‌شان از حرکات بدن استفاده کنند محتوای شفاهی آنها ارتقا پیدا کرده و کمتر مردد می‌شوند. همچنین استفاده‌ی آنها از عبارت‌های پُرکننده‌ی کلام (امم وآاا) کاهش می‌یابد. این کار را امتحان کنید و متوجه خواهید شد عمل فیزیکی ایما و اشاره به شما کمک می‌کند واضح‌تر فکر کنید و با جملات موجز‌تر و شفاف‌تر سخن بگویید.

۸. از ژست‌های آزاد استفاده کنید

در حرکت‌هایتان آرامش را حفظ کنید، ژست بازوانِ گشوده داشته باشید و کف دستان‌تان را آشکار کنید. همان ژست اصلیِ «ببین چیزی برای پنهان کردن ندارم.» که پیامِ اعتبار و صداقت را بدون رد و بدل شدن کلام، منتقل می‌کند. افراد با ژست‌های آزاد مثبت‌تر و قانع‌کننده‌‌تر از آدم‌های با ژست بسته (دست به سینه، دست‌ها به پشت یا نزدیک بدن نگه‌داشته شده و غیره) به نظر می‌رسند. همچنین اگر دستان‌تان را در محدوده‌ی کمرتان نگه‌ دارید و ایما و اشاره‌ها را در همین محدوده انجام بدهید به نظر دیگران آدمی مطمئن و معتبر می‌رسید.

۹. با دست‌ها عدد ۸ درست کنید

شاید دیده باشید سخنرانان، سیاست‌مداران و مدیران وقتی درباره‌ی نکته‌ای مطمئن هستند دست‌هایشان را به شکل ۸ در می‌آورند. در این پیامِ قدرت، نوک انگشتان دو دست به هم می‌رسند اما کف دست‌ها از هم جدا می‌مانند و شکل نوک برج یا عدد ۸ را شکل می‌دهند. زمانی که قصد دارید درباره‌ی نکته‌ای اعتقاد راسخ و یک‌رنگی را به مخاطب برسانید از این ایما استفاده کنید.۱۰. ژست‌های نگرانی را کاهش دهید
زمانی که نگران یا تحت فشار هستیم همه‌ی ما خودمان را به نوعی با حرکات فیزیکی و غیرکلامی آرام می‌کنیم: دست‌ها را به هم می‌مالیم، پاها را می‌جنبانیم، با انگشت‌ها روی میز ضرب می‌گیریم، با زیورآلات‌مان ور می‌رویم، موها را پیچ‌و‌تاب می‌دهیم یا در صندلی وول می‌خوریم و به محض انجام هر یک از این موارد خط بطلانی بر اعتبارمان می‌کشیم. اگر خودتان را سرگرم هر یک از این رفتارها دیدید، نفس عمیق بکشید و با قرار دادن کف پاها روی زمین و کف دست‌ها روی ران‌، میز یا میز کنفرانس خودتان را آرام کنید. بی‌حرکت بودن بدن این معنی را می‌رساند که آرام و مطمئن هستید.

۱۱. لبخند بزنید

یکی از تکنیک‌های زبان بدن در کسب و کار لبخند زدن است. لبخند اثر قدرتمندی روی انسان دارد. مغز آدمی صورت‌های شادمان را ترجیح می‌دهد. ما قادریم لبخند را از فاصله‌ی ۹۰متری -حدودا اندازه‌ی یک زمین فوتبال- تشخیص بدهیم. لبخند نه فقط احساس بهزیستی خودتان را افزایش می‌دهد بلکه به دیگران این پیام را می‌دهد که فردی هستید که می‌شود به او نزدیک شد و اعتماد کرد.

۱۲. بی‌نقص دست بدهید

از آنجا که دست‌ دادن، قدرتمندترین و ابتدایی‌ترین علامت غیرکلامی در برقراری ارتباط است، ارزشش را دارد که با صرف وقت به بهترین شکل در آن مهارت پیدا کنید. دست دادنِ درست می‌تواند اعتباری فوری را نصیب شما کند و دست دادن اشتباه به قیمت از دست رفتن شغل یا قراردادتان تمام شود. بنابراین لطفا دست دادن شل و وارفته (مانند ماهی مرده) یا در نقطه‌ی مقابل آن فشردن استخوان‌های دست را فراموش کنید. اولی شما را آدمی بی‌عرضه و دومی یک قلدر نشان می‌دهد.
نوع دست دادن در فرهنگ‌های مختلف متفاوت است اما دست دادن در ایران مثل اکثر کشورهاست. به اضافه‌ی اینکه به یاد داشته باشید تا جای ممکن باید تلاش کنید فشاری که به دست فرد مقابل می‌آورید در حد فشاری باشد که او می‌آورد. در این مورد به عقیده‌ی شخصی‌تان درباره‌ی نوع گرفتن و میزان فشار مناسب هنگام دست‌ دادن در ملاقات‌های کاری توجه نکنید.
در هر حال گرچه برای همه‌ی آدم‌های حرفه‌ای دست دادنِ عالی مهم است. اهمیت آن برای زنان حتی بیشتر هم هست زیرا اعتماد‌به‌نفس زنان بیشتر از همتایان مردشان با کیفیت دست دادن‌ آنها سنجیده می‌شود.

Visits: 206

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *